Graviditeten uge for uge

Din graviditet uge for uge

alkoholDer er findes ikke to graviditeter der ens, hvorfor det kan være svært at tegne et generelt billede af en graviditet. Du vil derfor kunne opleve at nogle af de beskrevne ting opstår tidligere eller senere for dig.
Det samme gælder barnets størrelse idet de beskrevne vægte tager udgangspunkt i en generalisering af hvordan børn vokser. Vægt og størrelse afhænger i sidste ende af det genetiske potentiale.

Uge for uge guiden er tænkt som en mulighed for at følge med i udviklingen hvad angår dit barn men også dig selv.

Uge 1-2:

De to første uger efter din sidste menstruations første dag modnes det befrugtede æg. Befrugtningen sker i den yderste del af æggelederen, hvorefter ægget begynder sin vandring gennem æggestokken mod livmoderen. Livmoderen har siden din sidste menstruation opbygget en ny slimhinde der er svampet, blød og fyldt med fine blodkar. Et oplagt sted for ægget at sætte sig fast.
Fra naturens side er din krop overordnet set godt forberedt på at få børn. Hvad angår vitaminer og mineraler bliver du bedre til at optage dem fra maden når du er gravid, så dit barns behov bliver tilgodeset bedst muligt.
Det er dig der suverænt bestemmer dit barns livsbetingelser de første 9 måneder. De vitaminer og mineraler du mangler – kommer dit barn derfor også til at mangle. Læs mere om kosttilskud her: www.jordemoder.dk/dk/Bio-Gravid.aspx

Uge 3:

Du er gravid ! men der er er endnu ingen synlige udvendige tegn på at ægget er befrugtet, og det er stadig mindre end hovedet på en knappenål. De allerførste anlæg til hjerne- og nerveceller er dannet, og køn er allerede afgjort. Sundhedsstyrelsen anbefaler at du dagligt supplerer din kost med et tilskud på 400 mikrogram folinsyre, som reducerer risikoen for rygmarvsbrok hos dit barn. Muligvis modvirker det måske tidlig abort, svangerskabs-forgiftning og lav fødselsvægt.
En normal celleudvikling er også afhængig af vitamin D og de senere års forskning har vist, at det har større helbredsmæssig effekt end tidligere antaget.
Hvis du i din graviditet får nok vitamin D falder risikoen markant for at dit barn får sukkersyge eller du selv får kejsersnit under fødslen.
Sundhedsstyrelsen anbefaler et dagligt indtag på 10 mikrogram i din graviditet. Det samme gælder dit barn fra det er 14 dage gammelt og hele det første år.

Uge 4:

Dit barn: Det befrugtede æg bevæger sig ned gennem æggelederen til livmoderen, hvor det sætter sig fast efter at have befundet sig livmoderen i ca. 3 dage. Der er på nuværende tidspunkt anlæg til tarmkanal, lunger og nervesystem.

Dig: Du kan føle dig træt og have svært ved at overskue hverdagen, men kroppens egentlige reaktion på graviditeten kommer oftest først indenfor de næste par uger. For at sikre dit barn mod infektion danner kroppen en ”slimprop” i livmoderhalsen.
Vitamin C – Er vigtigt for opbygningen af bindevæv og dermed knogler, blodkar, brusk, hud og sener. Derudover har det stor betydning for immunsystemet, hormonproduktion og hjernens signalstoffer. C-vitamin hjælper dig også til at optage andre vitaminer og mineraler bl.a. jern.
For lidt C-vitamin øger din risiko for vandafgang, infektioner og svangerskabsforgiftning og fødsel før tid.
Indholdet af C-vitamin i dit blod falder under graviditeten. Dels fordi dit barn tærer på depoterne, men også fordi din samlede mængde blod øges. Vitamin C findes i de fleste frugter og grøntsager.

Uge 5:

Dit barn: Celledelingen foregår med rekord hastighed. Hjerneanlægget er delt i 2 halvdele, og rygraden er ved at blive dannet. Moderkagen er også klar til at vokse og forsyne dit barn med ilt og næringsstoffer indtil fødslen er overstået.

Dig: Du skal måske oftere på toilettet, brysterne kan føles spændte og menstruationen udebliver, selvom det føles i maven, som om den kan komme hvert øjeblik det skal være. Hvis du tager en graviditets test, vil den med stor sikkerhed være positiv. Selv om du er gravid, kan du godt få en svag blødning omkring det tidspunkt, hvor du skulle have haft din menstruation. Som Oftest har blødningen ingen betydning, men kan give anledning til bekymring.

Uge 6:

Dit Barn: Anlæggene til arme og ben starter som små knopper, der tager form dag for dag. Det er nu kun et spørgsmål om tid, før du ved en tidlig scanning kan se det lille hjerte slå med en hastighed dobbelt så hurtigt som din egen puls.

Dig: Tidspunktet er kommet, hvor du føler dig gravid. Din krop er begyndt at forandre sig, og du har måske kvalme om morgenen eller hele dagen! Livmoderen er på størrelse med en tomat.

Uge 7:

Dit barn: Er på størrelse med en oliven og vokser ca. 1 millimeter om dagen. Ansigtet dannes, og to af de fire kamre i hjertet fungerer nu.

Dig: Din livmoder vokser støt  – og måske er du nødt til at hele tiden at skulle have et toilet i nærheden fordi du føler, at du konstant skal tisse. Dine brystvorter kan føles ekstra ømme, og du kan føle dig svimmel pga. hormoner.

Uge 8:

Dit Barn: Har nu regelmæssigt hjerteslag, og der er anlæg til de indre organer. Barnet tager sig stille og roligt mere ud som et menneske og hoved og numse ses nu tydeligt ved scanning.

Dig: Hvis du føler smerter eller ømhed i underlivet, er det fordi livmoderen vokser, og trækker i de ”ledbånd”, som livmoderen er fikseret i inde i maven (ligamentsmerter!). Det er omkring dette tidspunkt du kommer til graviditetsundersøgelse hos din praktiserende læge.

Doubletesten som bruges i beregningen af risikoen for bl.a. mongolisme når der laves nakkefoldsscanning på sygehuset (ca. uge 11+3 – 13+6) kan tages fra uge 8+0

Uge 9:

Dit barn: Er nu på størrelse med et jordbær, har endnu godt med plads at boltre sig på, og gør det nu også med jævne mellemrum typisk over et par minutter efterfulgt af en pause. Der går en del uger før du mærker fosterbevægelser, som typisk er fra uge 17-21og er bl.a. afhængig af, hvordan din moderkage er placeret.

Dig: Du kan føle dig oppustet om aftenen og er måske stille og roligt begyndt at tage på. Mængden af blod i din krop stiger og øget gennemblødning af dine yderligt liggende kar kan betyde, at du har nemmere ved f.eks. at få næseblod eller bløde fra tandkødet når du børster tænder.

Uge 10:

Dit barn: Alle organer er dannet – men langt fra færdige endnu! Barnet måler nu ca. 4 cm. fra hoved til hale.

Dig: Livmoderen er nu på størrelse med en lille appelsin. Du har formentlig allerede været hos din egen læge, og går nu og venter på indkaldelse fra dit fødested til nakkefoldscanning og første jordemoderbesøg.

Når du er gravid stiger dit jernbehov markant pga. en øget blodvolumen i din krop. Sundhedsstyrelsen anbefaler jerntilskud på 40-50 mg. fra 10. graviditetsuge. Hyppige bivirkninger ved at indtage jern er forstoppelse, diarré og kvalme eller opkastning. Dit jerndepot kan bestemmes ved at måle blodets indhold af stoffet ferritin. Gode kilder er magert kød, mørkegrønne grøntsager, æg og brød.

Uge 11:

Dit barn: Størrelsen svarer nu ca. til en appelsin og det går for alvor stærkt!
I løbet af de næste 3 uger vokser dit barn til dobbelt længde, og ligner nu et menneske. Det bevæger arme og ben, men endnu ikke bevidst. Indenfor de næste par uger skal du have foretaget nakkefoldscanning (fra graviditetsuge 11+ til 13+6).

Dig: Hvis din kvalme ikke har aftaget endnu, så fat mod! De fleste gravide oplever at kvalmen forsvinder omkring uge 15. Det kan være, du er begyndt at tage på, men det er meget forskelligt fra gravid til gravid. Dit barn er under graviditeten en form for ”snylter” der udelukkende har til opgave at dække egne behov. Barnet tager det, der er tilstede af, som det har brug for. Selv om sund varieret kost giver gode muligheder for at dække dit daglige behov for vitaminer og mineraler, er det en rigtig god idé at supplere med ekstra kosttilskud (især jern, folinsyre og D-vitamin). Kosttilskud må dog aldrig blive en dårlig undskyldning for slække på de gode vaner! Læs mere her: www.jordemoder.dk/dk/vitaminguiden-vitaminer-gravid-graviditet-sundhed-kvalme-amning.aspx

Uge 12:

Dit barn: Er nu på størrelse med en grapefrugt. Der er livlig aktivitet i livmoderen – dog stadig uden du mærker det. Dit barn drikker fostervand.

Dig: Nu kan toppen af livmoderen mærkes lige over skambenet. Er du flergangsfødende, har det måske de sidste uger knebet med at holde graviditeten skjult, da du tidligere end i første graviditet kommer til at se gravid ud, fordi livmoderen hurtigere bliver større og mavemuskulaturen hurtigere giver efter for presset.

Uge 13:

Dit barn: Måler nu ca. 13 cm. fra hoved til fod. Med hensyn til størrelse kan du cirka regne med at det antal uger du er henne i din graviditet svarer til den totale længde på dit barn.

Dig: Første tredjedel af graviditeten er overstået og der er udsigt til mere overskud i hverdagen, fordi du begynder at føle dig mindre træt.
Hvis du har en lidt for sød tand kan du måske have gavn af at spise Chrom, som har betydning for en normal sukkerforbrænding, som hjælpemiddel for insulinets sukkertransport ind gennem cellevæggen og dæmper blodsukkerudsvingene. Tilrådes gravide kvinder der føder store børn og har sukker i urinen. Ved abnorm sukkerforbrænding (glukoseintolerance), kan tilskud af Chrom forbedre tilstanden. Gode kilder er abrikoser, ananas, rejer, sardiner, muslinger, makrel, jordnødder, mandler, rugbrød, hybenpulver, linser, spinat, gule ærter og purløg

Uge 14:

Dit barn: Ved scanning kan man nu måske ane en mikroskopisk pung og penis hos drengefostre.

Dig: Det er ved at være tid til første jordemoderbesøg, hvor i bl.a. snakker om graviditeten, kost og motion. Når du har været til første jordemoderkonsultation vil du efterfølgende, hver gang du kommer til kontrol blive mærket på maven, få tjekket din urin for sukker og æggehvidestof (protein), målt blodtryk og lyttet hjertelyd.

Uge 15:

Dit barn: Ansigtet ser nu mere menneskeligt ud. Barnet kan lave baglæns saltomortaler og sparke løs inde i maven – stadig uden at det kan mærkes udefra. Benene er længere end armene, som kan nå hinanden henover brystkassen.

Dig: Hvis I endnu ikke har afsløret hemmeligheden om familieforøgelsen, vil folk omkring dig begynde at undre sig over om du mon er gravid eller bare har levet ekstra godt det sidste stykke tid! Hvis du stadig har kvalme så sørg for at undgå at blive for sulten ved at spise små hyppige måltider. Har du behov for ekstra tiltag kan akupunktur eller kvalmearmbåndet Seaband måske være en god hjælp.

Uge 16:

Dit barn: Vejer nu ca. 125 g og har aktive og mindre aktive stunder. Det har også travlt med både at drikke og tisse. På en 3D/4D scanning vil det være muligt at se hele barnet på billedet på én gang, som er fascinerende og giver et fantastisk indblik i dit barns ”liv i livmoderen”.

Dig: Livmoderen vokser støt, og det kan give dig stikkende smerter i siden fordi ledbåndene som livmoderen er hængt op i strækkes mere og mere (ligamentsmerter). Nogle flergangsfødende mærker allerede nu de første spæde tegn på liv, men der er ingen grund til bekymring, hvis du ingenting mærker. Nogle gravide mærker først liv efter uge 20. Tidspunktet for hvornår du mærker liv er også afhængig af moderkagens placering i livmoderen. Hvis den er beliggende på forvæggen af livmoderen (ud imod dit maveskind) virker den ofte som en slags ”støddæmper” således, at du mærker liv senere end hvis den sidder på bagvæggen af din livmoder (ind imod din rygsøjle).

Uge 17:

Dit barn: Har nu hår i form af øjenbryn og vipper samt et fint lag der dækker hele kroppen og kaldes lanugohår.

Dig: Selv om du aldrig har snorket før, kan det være du skal prøve det nu! Pga. hormonpåvirkningen kan dine slimhinder hæve op, og det kan derfor føles som om du er konstant forkølet.

Hvis du oplever en øget mængde udflåd eller evt. svamp, skyldes dette oftest en ændret pH i skeden. Øget udflåd er helt normalt under en graviditet. Hvis du har en ekstra sød tand, kan du i første omgang prøve at holde lidt igen på, den front og se, om der er effekt af dette. Svamp kan behandles med bl.a. canesten men en ikke medicinsk mulighed kan også være Bio-Gaia mælkesyretabletter, som virker specifikt på lige netop den type svamp gravide er besværet af.

Uge 18:

Dit barn: Er i fuld gang i at sluge fostervand for at udvikle lungerne og aktivitetsniveauet er til tider højt, når musklerne skal trænes.

Dig: Din livmoder er nu på størrelse med en honningmelon og måske har du allerede mærket liv. Det er også ved at være tid til misdannelsesscanning på sygehuset, som foretages i ca. 18.-20. graviditetsuge.

Uge 19:

Dit barn: Dreng eller pige ?  forskellen er nu tydelig men kønnet har været muligt at se på scanning de sidste par uger. Barnet kan høre din stemme og reagerer på skarpe lyde. Er nu ca. 19 cm. fra top til tå.

Dig: Livmoderen er ca. nået til navlen. Du bliver forpustet, når du laver fysisk aktivitet, du sveder mere, og taljen er ved at forsvinde. En situation som mange kvinder skal vænne sig til at acceptere. Dit daglige behov for kalorieindtag er steget med 400 Kcal.

Uge 20:

Dit barn: Vejer nu ca. 400g og boltrer sig i ca. ½ liter fostervand. Hjertelyden er ca.110-150 slag pr. minut og kan høres med træstetoskop. Der begynder så småt at være et mønster i bevægelserne.

Dig: Halvvejs i graviditeten, men på vej ind i den periode, hvor du tager mest på, som er 20.-30. uge. Måske har du nu også mulighed for at studere det indvendige af din navle, da den kan begynde at ”vende vrangen ud” pga. livmoderens tyngde.

Uge 21:

Dit barn: Vejer nu ca. 450g, hvilket svarer til størrelsen på en kokosnød. Barnet kan genkende din stemme.

Dig: Sure opstød og halsbrand kan godt høre hverdagen til, da der er kamp om pladsen inde i maven! Nødder kan virke syreneutraliserende ligesom et glas mælk kan virke lindrende.

I takt med at livmoderen vokser, strækkes din hud på maven, hvilket kan give kløe. En god fed creme kan lindre dette.

Uge 22:

Dit barn: Tarmsystemet er stille og roligt i gang og ufordøjet fostervand lagres i tarmene og kommer først ud efter fødslen (mekonium). Det er også dette som giver fostervandet grønlig farve, hvis barnet har afføring imens det er inde i livmoderen.

Dig: Din krop er et inferno af hormoner, som kan udløse forskellige ”sidegevinster” (graviditetsgener) såsom blodsprængninger, strækmærker, væskeophobninger, sure opstød, ekstra sul på lår og balder (”ammedepoter”) eller pigmentforandringer.

Uge 23:

Dit barn: Vægten er nu omkring 540g. Der er endnu fint med plads i livmoderen til at den lille kan drøne rundt, og du mærker derfor dagligt, at der er aktivitet. Hvis du endnu ikke mærker liv, så snak med din jordemoder: Årsagen kan være foranliggende moderkage, at jeres døgnrytmer krydser hinanden, at du ikke er helt klar over hvad du skal mærke efter eller at du måske bare har en travl hverdag.

Dig: Livmoderen kan hos nogle gravide begynde at arbejde lidt. Den trækker sig sammen – dette kaldes plukkeveer. Plukkeveer må ikke gøre ondt og på dette tidspunkt i graviditeten skal de heller ikke vare over længere tid eller dagligt. Belastningen af din krop øges, da vægten ikke står helt stille mere. Ideelt set tager gravide 10-15 kilo på under en graviditet, men det kan variere ganske meget fra kvinde til kvinde.

Uge 24:

Dit barn: Reagerer på lyde og måler nu omkring 30 cm. fra top til tå. Vægten er omkring 650g. Hvis fødslen skulle gå i gang er der chance for at barnet kan overleve, men hver dag i din livmoder er fortsat en gave.

Dig: Du kan nu mærke barnets bevægelser uden på maven. Hvis du føler dig plaget af væske i kroppen – sørg for at drikke masse af vand. Lig med benene højt når du har mulighed for det og lav gerne venepumpeøvelser, hvor du vipper med fødderne for at øge blodcirkulationen i underbenene.

Uge 25:

Barnet: Vejer nu omkring 700g og ser færdigt ud. Men lungerne er endnu ikke helt udviklede. Sanserne kan stimuleres, f.eks. ved at spille musik, og du vil måske kunne mærke reaktionerne udefra.

Dig: Livmoderen er på størrelse med en fodbold og trykker godt på blæren, så du næsten konstant føler, at du skal tisse. Det er tid til graviditetskontrol hos din praktiserende læge.

Uge 26:

Dit barn: Måler ca. 32 cm. og vejer omkring 850g. Åbner og lukker øjnene og kan skelne mellem lys og mørke. Ved scanning kan du se, at der er reaktion på berøring og impulser udefra. De næste uger frem er et super tidspunkt for at få lavet 3D/4D scanning, hvis det er noget du overvejer. Læs mere her: www.jordemoder.dk/dk/3d-4d-scanning.aspx

Dig: Din krop arbejder på højtryk. Dels er vægten steget, og dels har du fået ca. 1 liter ekstra blod, som også skal transporteres rundt i kroppen. Måske er du oppe både to og tre gange i løbet af natten for at tisse, eller sover dårligt fordi du drømmer meget. F.eks. om fødslen, hvordan dit barn ser ud eller om det er sundt og raskt. Er du klar til at gå i seng tidligt på aftenen – så gør det uden dårlig samvittighed!

Uge 27:

Dit barn: Måler ca. 35 cm. og vejer omkring 1000g. Hjertet slår med 110-150 slag i minuttet. Huden er dækket af fosterfedt for at beskytte huden mod udtørring. Fosterfedtet udgør en super beskyttelse af barnet i dagene efter fødslen. Det haster derfor på ingen måde med at bade det nyfødte barn.

Dig: Livmoderen tynger mere nu. Tænk over din kropsholdning, at du ikke kommer til at svaje for meget i lænden. Husk at få dig rørt – gerne med en svømmetur, hvor du føler dig behageligt vægtløs.

Uge 28:

Dit barn: Vægten nærmer sig 1200g og pladsen begynder at blive mere trang. Barnet har nu 2 vigtige opgaver i livmoderen. Sørge for at vokse samt passe den daglige træning af muskler og åndedræt så det kan klare sig når det kommer ud. Smagsløgene udvikler stille og roligt med en forkærlighed for sødt, så din mælk bliver foretrukket frem for andet.

Dig: Din krop begynder at gøre sig klar til at modsvare behovene fra dit barn. F.eks. kan du opleve, at der kommer lidt råmælk ud af dine bryster. Nogle gravide oplever dette tidligere i graviditeten og andre senere. Hvis du ikke har råmælk nu må du ikke blive bekymret for, om du kan amme. Det kan en stor del af alle kvinder som udgangspunkt – uanset form og størrelse af dine bryster.

Uge 29:

Dit barn: Væksten er enorm og barnet måler nu ca. 37 cm. og vejer omkring 1300-1400g.

Dig: Nu mærker du for alvor, at du ikke er alene i din krop. Barnet trykker på dit mellemgulv, lever, mavesæk, tarme og blære. Hvis barnet sparker de samme steder i livmoderen, kan du blive ekstra øm, ligesom når du får blå mærker, bare indvendigt i livmoderen i stedet.

Uge 30:

Dit barn: Måler ca. 38 cm. og vejer omkring 1500g. Omkring uge 30 begynder de fleste børn at få hikke, og det kan ofte mærkes flere gange i løbet af dagen. Hikke opstår formentlig når dit barn laver åndedrætsøvelser.

Dig: Plukkeveer eller smerter i ryg eller bækken kan være en blevet en del af din hverdag, som til gengæld er helt normalt pga. belastningen af kroppen samt den hormonelle påvirkning.

Med lidt held kan barnets hjerteslag måske høres med et paprør – evt. fra en tom køkkenrulle. Vigtigst af alt skal der lyttes i på den side af maven, hvor barnet har ryggen.

Uge 31:

Dit barn: Vejer nu omkring 1600g og lunger samt fordøjelsessystem er næsten færdigudviklet. Pladsen er ved at være trang, og det kan være nødvendigt at eksperimentere med forskellige stillinger. Nogle børn finder sig allerede nu tilrette med hovedet i bækkenet, andre venter lidt på sig. På dette tidspunkt betyder det ikke noget hvordan barnet ligger, bare det ved 37 fulde uger ligger i hovedstilling, med hovedet i bækkenet.

Dig: Livmoderen når ca. mellem navlen og brystbenet og du bliver hurtigere forpustet pga. den øgede vægt og det ekstra blod din krop skal pumpe rundt.

Uge 32:

Dit barn: Måler ca. 40 cm. og vejer ca. 1700g. og mangler nu bare at tage et par kilo på inden fødslen. Immunsystemet er også under fuld opbygning og det sker ved at dine forsvarsstoffer passerer over til dit barn via moderkagen.

Dig: Måske er du så heldig at din barselsorlov starter nu – andre må vente endnu 4 uger! Fødselsforberedelse er ganske frivilligt, men det kan være en rigtig god idé at være informeret om fødslens faser samt muligheder for fødestillinger og smertelindring.

Uge 33:

Dit barn: Behovet for ilt og næringsstoffer er enormt og barnet tager ca.
200-250g på om ugen.

Dig: Selvom pladsen for dit barn er begyndt at blive trang skal du være opmærksom på at mærke bevægelser hver dag. Hvis du synes du mærker mindre eller slet intet liv kan det være en hjælp at sætte dig i sofaen, drikke et stort glas meget koldt vand hurtigt samt puffe lidt til maven. Hvis der ikke er en reaktion på dette kontakt da fødegangen.

Uge 34:

Dit barn: Vejer nu ca. 2200g og har nu kun én primær ting at koncentrere sig om – vægtøgning! Huden er ikke længere gennemsigtig men dejlig lyserød.

Dig: Din krop er stille og roligt ved at være klar til fødslen. Bækkenet er mere eftergivende og nogle synes det er en ubehagelig følelse. Sørg for at hvile dig, hvis du kan, og tag gerne en lille lur om eftermiddagen.

Uge 35:

Dit barn: Vejer nu ca. 2500g . Hjernen samt nerve-og  tarmsystem er klar til brug. Lungerne skal dog stadig modnes lidt endnu. I de fleste tilfælde kan dit barn selv trække vejret uden hjælp, hvis det fødes i uge 35. Efter uge 34+0 gøres ikke noget for at stoppe fødslen, hvis den skulle gå i gang.

Dig: Hvis du føler tyngde nedadtil, er det fordi dit barn begynder at finde sig tilrette i dit bækken. Det er tid til sidste graviditetskontrol hos lægen.

Uge 36:

Barnet: Måler nu ca. 45 cm. og vejer ca. 27-2800g. Når barnet bevæger sig er det ikke kun dig, der kan mærke det. Andre kan også se det. Barnet er kampklar og hvis du føder nu vil det kunne klare sig uden stort set uden problemer.

Dig: Din livmoder er 1000 gange større end før du blev gravid!  Dine tanker kredser sikkert en del om den forestående fødsel, og du kan hurtigt gå fra at føle dig helt klar, til at være urolig og bange og måske endda angst. Nogle gravide har god gavn af at lave en ønskeseddel for fødslen som de medbringer på fødegangen. Som jordemoder er det også rart at den fødende har gjort sig overvejelser omkring ønsker for fødslen.

Uge 37:

Dit barn: Måler nu ca. 47 cm. og vejer omkring 3000g.

Dig: Når du er 37 fulde uger henne er dit barn fuldbårent og indenfor de næste 5 uger kan barnet blive født hvilken som helst dag. Hvis du ikke har født inden 42 fulde uger, bliver fødslen sat i gang. Hvis du føler dig rastløs så lav noget mad eller bag nogle boller til fryseren eller lav nogle fædigretter – det vil du nyde godt af når du har født, da tiden til madlavning kan være knap som nybagt mor.

Uge 38:

Dit barn: Vægten er nu over 3000g og forøges med ca. 30g. om dagen. Barnet både tisser i fostervandet og drikker det. Fosterfedtet afstødes og det tynde fine hårlag (lanugohår) smides i fostervandet som barnet drikker, hvilket er med til at danne den første grøn-sorte afføring (mekonium). Fostervandet fornyes ca. hver 3. time.

Dig: Du mærker færre og mere afdæmpede fosterbevægelser pga. den begrænsede plads i livmoderen. Du kan også have en fornemmelse af at barnet er på vej ud når det bevæger hovedet i dit bækken. Du har måske også flere plukkeveer end tidligere, men det er bare tegn på, at du er ved at gøre dig klar til fødslen.

Uge 39:

Dit barn: melder måske sin ankomst i dag….måske i morgen…..

Dig: Du glæder dig garanteret snart til at se vidunderet og samtidig få din krop igen. På dette tidspunkt kan det næsten føles, som om du er ved at blive jaget ud af din egen krop!  Nu ser de fleste gravide frem til f.eks. at gense tæerne og sove på maven igen.

Hvis du får en ustyrlig trang til at gøre rent og rydde op, er det dit ”redebyggerinstinkt”. Dette kan være tegn på at fødslen er nært forestående. Brems dig selv, inden du går i gang med alt for store projekter og spar på kræfterne i stedet, det kan jo være du får brug for dem på fødestuen senere på dagen i stedet.

Uge 40:

Dit barn: Presser nu på den efterhånden blødgjorte og afkortede livmoderhals.

Dig: Måske i dag…måske om 14 dage….hvis du er en af de mange gravide som går over tiden kan  de sidste uger føles som en uendelighed. Der findes desværre ingen nemme løsninger til at fremskynde fødslen. Gamle husråd foreslår sex fordi prostaglandinerne i mandens sæd, er de samme som vi bruger til at sætte fødslen i gang med på fødegangen. Desværre er koncentrationen meget lavere end den der bruges på fødegangene, så det kan blive noget af et overarbejde at sætte din mand/kæreste på!

Fat mod, hvid du ikke har født endnu. Hvis du ikke føder indenfor de næste 14 dage får du sat fødslen i gang. Nyd jeres tosomhed og tag en ekstra lur. Det vil du blive glad for når du har født, og det ikke altid er muligt at sove når du er træt!

Når fødslen endelig går i gang vil du kunne opleve at blive nærmest euforisk pga. forventningens store glæde over, at det store øjeblik langt om længe er kommet så tæt på. Tag den bare helt med ro når de første veer melder sig og læg dig gerne på sofaen eller i sengen og hvil dig til veerne tager til. Du får brug for al tænkelig energi i løbet af fødslen – så spar på kræfterne.

Rigtig god fornøjelse & held og lykke!

Kilde: jordemoder.dk