Gravid og stress

Det kan få store konsekvenser, at være stresset under graviditeten, og specielt de første 3 mdr. hvor fosteret er mest påvirkeligt.

Stress under graviditet kan påvirke fosteret, både fysisk og psykisk.

Århus universitet har lavet flere forskellige forsøg med rotter, hvor de blev udsat for stress både før og efter graviditeten, for også at undersøge langtidspåvirkningen af stress på foster og unger. Både institut for klinisk medicin og institut for folkesundhed har forsket i, hvordan stress kan påvirke et foster.

Forsøgende viste blandt andet, at fosteret udviklede en lav stress tærskel ved stress påvirkning fra moderen. Det skyldtes sandsynligvis at fosteret under graviditeten udviklede en defekt i den del af hjernen, der vurderer de forskellige sanse indtryk.

Hvis fosteret bliver påvirket at stress, og udviklede en lav stress tærskel, kan det også få konsekvenser helt op i voksenlivet. En lav stress tærskel gør nemlig, at man kan får svært ved at forholde sig til støj, og ved at opholde sig i miljøer, hvor der sker mange ting som man skal forholde sig til, på en gang.

Den lave stress tærskel kan også være med til at udløse svære depressioner, eller skizofreni og mange forskellige stadier ind imellem.

Også stor følelsesmæssig stress påvirkninger, kan påvirke fosteret. Den følelsesmæssige stress kan for eksempel udløses ved at den gravide mister nære slægtninge, eller at den gravide kommer ud for en voldsom ulykke.

Den følelsesmæssige stress kan udløse stress hormonet kortisol, som kan påvirke fosteret, specielt de første 3 måneder.

Kordisol kan nemlig let trænge igennem moderkagen de første 3 måneder. Kortisolen kan gå ind og påvirke fosterets udvikling, og netop i denne periode udvikler fosteret, organer og kropsdele. Påvirkningen kan derfor udløse defekter, som ganespalte og hjertefejl, da kortisolen går ind og standse udviklingen.

Ved følelsesmæssig stress er det dog muligt at afhjælpe påvirkningen af kortisolen på fosteret. Der findes lægemidler, der kan gå ind og styrke moderkagen, så det ikke er muligt for kortisolen at trænge igennem.

Test dig selv for stress.

stressportalen kan du tage en gratis online stress test og få svaret med det samme. Dette kan give et praj om du er i risikozonen for at have stress.

Trods alt skal vi stadig huske, at langt de fleste kvinder der får stress under graviditeten, eller udvikler følelsesmæssig stress, føder sunde børn uden misdannelser.

Det kan skyldes at vi har forskellige stress tærskler og håndterer hændelser og stress meget forskelligt.

Men tros alt, er det en god ide, at være opmærksom på stress symptomer, mens man er gravid.

Tegn på stress under graviditet

Nedenstående kan også have baggrund i andre tilstande, og kan forekomme selv om du ikke er stresset og presset. Men stress og manglende hensyntagen til dig selv, kan forværre en negativ tilstand.

Som gravid skal du være særligt opmærksom på …

  • plukkeveer der tager til i hyppighed og længde og begynder at gøre ondt. Måske begynder du at føle tyngde ned i skeden, som kan være tegn på påvirkning af livmodermunden
  • ryg- og bækkensmerter der ikke går væk. Ofte forårsaget af at du ikke lytter og hviler, når kroppen beder om det
  • utilpashed, hovedpine, måske som følge af dårlig søvn og anspændthed i hele kroppen
  • det er svært at falde i søvn og du sover dårligt: Tankerne kører om alt det, du skal nå
  • du er anspændt og når du vågner om morgenen, er du så træt som aldrig før. du har svært ved at overskue hverdagen, ved at prioritere og du føler, at alle vil have noget af dig
  • du bliver mere og mere grådlabil, kortluntet og arbejder mere og mere, men føler, at du når mindre og mindre
  • du vælger lette løsninger i forhold til mad, rigeligt med fastfood. Ligeledes kan du ikke finde tid til at motionere, eller at give dig selv pauser i løbet af dagen.

kilde: http://www.jordemoderforeningen.dk/