Folinsyre før, under og efter graviditeten

Hvad er folinsyre?

Folinsyre bliver i daglig tale også kaldet folsyre eller B9-Vitamin. Vitaminet findes naturligt i mange forskellige grønne grøntsager, lever, groft brød og grove kornprodukter og citrusfrugter. Mangel på vitaminet kan ende ud i alvorlige sygdomme såsom rygmarvssygdom eller rygmarvsbrok. Disse sygdomme kan også påvirke fostret, hvis man er gravid eller stadig ammer. Folinsyren er nødvendig i produktionen af de røde blodceller (cellerne transporterer oxygen rundt i kroppen), og det er i mangel af disse at sygdommene kan opstå. Heldigvis er der mange symptomer og man bør derfor kontakte en læge, hvis man oplever irriteret eller glat tunge, nedsat smagssans, fordøjelsesbesvær, luft i maven eller ændret adfærdsmønster. Man anbefaler at mænd og kvinder dagligt indtager 300 mikrogram, hvorimod gravide og ammende bør indtage 400 mikrogram.

Hvorfor er folinsyre vigtigt før graviditeten?

Når man lægger præventionen på hylden, og forbereder sig på at blive gravid, anbefaler Fødevarestyrelsen og Sundhedsstyrelsen, at man tager et tilskud af folinsyre på mindst 400 mikrogram hver dag. Ved at begynde på indtagningen før graviditeten, sikrer man, at barnet får tilstrækkelig med vitamin B9. Har man ikke planlagt graviditeten, bør man indtage folinsyren i det øjeblik, man finder ud af det. Hvis man tidligere har haft graviditet eller fødsel med neuralrørsdefekt, bør man indtage tilskud med 500 mikrogram folinsyre dagligt. Dette tilrådes også kvinder, der er nødt til at indtage medicin mod epilepsi under og efter graviditeten.

Hvorfor er folinsyre vigtig under graviditeten?

Specielt i de første tre måneder er indtagningen af folinsyren vigtig. Det er i disse måneder, at neuralrøret i barnet bliver dannet. Indtager man tilstrækkelig med folsyre, er der en markant lavere risiko for, at barnet bliver født med misdannelser af hjerne og/eller rygmarv. Dette kaldes også neuralrørsdefekt. Vær dog opmærksom på at vitaminet ikke kan forhindre neuralrørsdefekter fuldkommen, men at det i stedet kan nedbringe risikoen utrolig meget. Man mener faktisk at kunne nedsætte den med hele 75%. Hvis man ikke indtager folsyre, betyder dette ikke, at barnet nødvendigvis får neuralrørsdefekt, men der vil klart være en større risiko.

Hvad er neuralrørsdefekter?

baby-folinsyreNeuralrørsdefekter er medfødte tilstande, der skyldes manglende lukning af neuralrøret. Lukningen sker ved forskellige strukturer omkring rygmarven. Lukningen bør finde sted omkring 22. – 29. Dagen efter befrugtningen. Lukkes denne ikke kan det medføre et mere eller mindre alvorligt handicap. Dette kan blandt andet være lammelser, ufrivillig vandladning eller manglende følelse i huden. Den manglende lukning sker allerede i starten af fosterudviklingen omkring tredje eller fjerde graviditetsuge. Senere hen i graviditetsstadiet resulterer det i, at det færdigudviklede foster mangler en til flere af ryghvirvlerne, så rygmarven er mere eller mindre bar. Der findes flere forskellige varianter af defekterne. Den mest almindelige er nærmest uskadelig og cirka hver tredje person bliver født med den. Den mest alvorlige variant er den, hvor mennesket bliver født uden hjerne. Imellem disse to findes der en tilstand, hvor rygmarvshinden glider ud gennem en defekt i rygmarvshvirvlen. I Danmark er der i omkring 1,4 ud af 1000 graviditeter neuralrørsdefekter. Grundet mere viden om defekten bliver man tilbudt ultralydsundersøgelse i den 18. Uge af graviditeten, og her kan man se om barnet lider af neuralrørsdefekt eller ej. Efterfølgende bliver man også tilbudt en abort, hvis sygdommen ses. Dette bevirker at hyppigheden på tilfældet falder.

Hvorfor er folinsyre vigtigt efter graviditeten?

Vitaminet er stadig vigtigt efter graviditeten, da man begynder amme processen. Her begynder man at brødføde barnet via mælkekirtlerne, hvor barnet også igen bør indtage masser af vitamin. Derudover er det også vigtigt for ens egen sundhed. Fordøjelsesbesvær og luft i maven er de mest typiske symptomer ved manglende folinsyre, og man bør derfor være opmærksom.

Du kan købe folinsyre på apoteket eller online hos Graviditetstest365, der har specialiseret sig i at levere produkter, der er vigtige i forbindelse med graviditet.
Du kan få folinsyre på denne eksakte side: http://graviditetstest365.dk/produkt-kategori/folinsyre/